Mieang Kam (Appertizer)

Appertizer ni I first time rasa kat satu restoren Thai. Sepinggan mcm gambar ni RM12. Mulanya pelik, but bila try, memang fresh, sedap & juicy. Terus saya cari resepi. Adjust sedikit.


Bahan:

Daun kaduk beberapa helai (bersihkan)
Kacang tanah goreng
Limau nipis (didadu dgn kulit sekali)
Halia (didadu)
Bawang besar (didadu)
Udang kering (digoreng & didadu)
Cili padi (dipotong kecil)

Sos:
Gula perang
Garam (sesudu kecil)
Tepung gandum
Udang kering (digoreng, dikisar)

Cara masak sos:
1. Masuk kesemua bahan sos dlm pan, kacau hingga pekat. Rasa terlebih dulu. Adjust rasanya dgn garam or gula.

Cara makan:

Atur semua bahan & soso atas daun fresh. Ikut citarasa masing-masing.


Balut daun tersebut.
And, makan! Rupa tak menarik, tapi rasa menarik!. Boleh buang angin dr badan tau! Cuba lah!

0 comments:

Post a Comment