Orange Moist Cake



Ni the best orange cake yg i buat sebab sedap! Sgt buttery & moist. Hubby boleh makan the whole cake ni 1 malam saje.
Topping= orange frosting icing with coconut.

3 comments:

bawang_merah said...

dh rase kak serli wat...memg sedap..

maklang azie said...

salam..bleh share resepi kek orange moist ni...

Sy Raihan said...

ishh....
tak perasan org ade komen nih..
Tq so much lah!
Ni resepinya. Senang, pakai mug je sukat.

Moist Orange Cake
Bhn :
-155g butter
-2 sudu kecil grated orange rind
-2/3 cup castor sugar
-3 eggs
-1 cup self raising flour
-1/4 cup milk

Orange Icing
-1 cup sugar icing
-1 sudu kecil soft butter
-1 sudu bsr orange juice
-1 sudu bsr kelapa kering

Cara:
-Griskan 20cm depth cake pan dgn butter & alas dgn baking paper.
-Campurkan semua bahan dlm mangkuk & pukul slow speed. Bila dah combined semua, tambah kelajuan kpd medium, selama 3 mnt sampai lembut & tukar warna.
-Masukkan dlm cake pan.
-Bakar suhu +- 200 C (moderate) selama 45 mnt.
-Tunggu kek sejuk b4 letak icing.
-spread icing & taburkan kelapa kering.

Cara buat icing:
-Ayak icing sugar dlm mangkuk kecil
-Masukkan butter & juice , kacau sampai jadi stiff paste (sgt likat)
-Letak mangkuk kecil tadi atas mangkuk besar sedikit yg berisi air panas. (double bowl - bkn atas api!)
-Kacau sampai adunan likat menjadi car sedikit.
-Spread over the cake.

Klu ikut arahan di atas.. mmg jadi & sedap!
Selamat mencuba!

Post a Comment