Rosemary Roast Chicken 2



Ni ayam version twin punye..
Buat kat rumah mak. Utk family makan...
Yum-yum.

Resepi? Leave a comment for me , ok..

9 comments:

Miss AzUr said...

nampak menarik lah,....bole ke bagi resepi,

Sy Raihan said...

Alamak.. byk juga rupanye msg dr readers.. Sorry sgt2 i lambat balas. Tak masuk email i rupenye..

Boleh sgt bagi resepi... TQ!

Rosemary Chicken

Bhn:
-1 ekor ayam
-1 biji lemon
-5 ulas bwg putih
-2 sudu olive oil
-1 genggam rosemary kering (lbh kurang)
-2 sudu besar black pepper kasar
-2 biji kentang belah 4 (guna baby potato pun ok)
-2 biji tomato belah 2 (baby tomato pun ok)
-1 Carrot belah sebesar jari (baby carrot pun ok)
-1 biji bawang besar belah 4
-2 sudu serbuk paprika
-Sedikit kicap pekat
-Butter sedikit
-Garam

Cara:
-Lemon, kentang & bwg putih direbus 15 mnt. Angkat & tos
-Tumbuk bwg putih & rosemary hinggat lumat
-Gaul bhn tumbuk dgn minyak, garam & black pepper. Ambil sikit bhn ni gaulkan dgn carrot, kentang, bwg besar & tomato.
- lemon tadi cucuk dgn garfu supaya keluar jus, sumbat dlm perut ayam. Sumbat beberapa carrot, potato & bwg besar sekali. Tutup lubang tadi dgn toothpick.
-Sapu butter & sedikit bancuhan minyak tadi di bawah lapisan kulit ayam supaya garing
-Lumur bancuhan minyak juga keseluruh ayam. Ikat kaki ayam.
-Susun lebihan carrot, potato, bwg & tomato keliling ayam. Letak sedikit butter atas ayam.
-Bakar dlm oven suhu 180 C selama 1 jam atau hingga masak.

Bila masak akan warna golden & kulitnya garing (sebab butter)di atas. Dibawahnya akan ada jus dari ayam & lemon tadi. Yummy!

Selamat mencuba. Bagi tau klu dah cuba!

Unknown said...

salam..sy nak try resepi ni..mintak halal yer sblum tu saye nk tanye kaki tu nk ikat gune benang ker? tq

Sy Raihan said...

imans,
cubalah... kalu tak, buat pe lah sy buat blog resepi nih.. hehe

ikta guna benag pun boleh, tali pun boleh.. asalkan jgn guna material yg boleh cair dlm oven sudahlah... (plastik ke.. don't-don't-don't!)

Unknown said...

seronok arr baca resepi u.. simple..
hehehe

lemon tuh dengan kulit2 die sekali sumbat dlm perot eh?

time rebus dgn kentang tuh lemon perahan ke or lemon sebijik ke or lemon yg dh dibelah tanpa perah?

boleh tau bentok toothpick tu mcm ne?
mmg kene tutop ke bontot aym tuh? kalo x tutop ape akn belaku?
hehe

Sy Raihan said...

Tq.. i emang suka simple & sedap!

Lemon tu sumbat sebiji tanpa belah.. cuma cucuk2 kulitnya dgn garfu supaya jus nya keluar nanti.

Rebus lemon u sebiji, lepas rebus baru cucuk2.

Toothpick biasa .. yg tajam hujungnya.
Tutup bontot ayam sebab taknak bagi isi yg disumbat keluar & jus yang terbentuk dr lemon meresap dlm ayam..

:-: :-: äYu äWěSőMě :-: :-: said...

Salam wak..
saya banyak copy resepi awak... nak try.. halalkan yeh.. :P
thanks cause xlokek sharing... :P

sarah mohamad said...

Sedapnyaaaa. Nak try lah nanti. Thanks for awesome resipi ni. :D

Hana Azhar said...

baru je buat td & the hasil was awesome!! sedap sgt sampai tinggal tulang jek..hehe...tp i improvised sket guna fresh thyme & fresh rosemary (kebetulan ada kt umah)...thx for sharing d recipe ^_^

Post a Comment